Tona

Portal o transporcie, logistyce, przemyśle i budownictwie

komora chłodnicza
Przemysł

Jak działa komora chłodnicza do produktów spożywczych?

W branży spożywczej wykorzystywane są różnego rodzaju profesjonalne urządzenia, które przeznaczone są nie tylko do produkowania żywności, ale też do jej przechowywania. Mnóstwo produktów żywnościowych musi być przechowywana w niskiej temperaturze, żeby mogły one zachować swoją świeżość, smak, jak również wszystkie właściwości odżywcze. Właśnie w tym celu wykorzystywana jest komora chłodnicza do produktów spożywczych. Co trzeba wiedzieć na jej temat?

Komora chłodnicza do produktów spożywczych – czym dokładnie jest?

Komora chłodnicza do produktów spożywczych, jest to urządzenie, które możemy spotkać praktycznie w każdym sklepie, zakładzie gastronomicznym, czy też w przetwórni spożywczej. Urządzenie to jest przeznaczone do tego, aby przechowywać w nich gotowe produkty spożywcze, czy też półprodukty, takie jak na przykład, mięsa, ryby, warzywa, owoce, czy też wiele innych. Warto wiedzieć, że ich pojemność może wynosić od 3 do 150 metrów sześciennych, natomiast zakres temperatur, jakie osiągamy wewnątrz komory, mieści się w przedziale od – 25 do + 15 stopni Celsjusza. 

Jak zbudowana jest komora chłodnicza do produktów spożywczych?

Zdecydowanie najważniejszym elementem, jeżeli chodzi o całą konstrukcję komory chłodniczej, są instalacje chłodnicze, które są elementami odpowiedzialnymi za generowanie odpowiedniej temperatury. Ich działanie jest bardzo podobne do tego, w jaki sposób funkcjonują obecne lodówki, gdzie znajdujący się w parowniku czynnik chłodzący przejmuje od znajdujących się wewnątrz komory artykułów energię cieplną, która następnie trafia do sprężarki, gdzie dochodzi do poniesienia temperatury. W postaci para trafia do skraplacza, gdzie emitowane jest zgromadzone ciepło, na skutek czego następuje zjawisko schładzania i skraplania. W wypadku komory chłodniczej, poza samą instalacją chłodniczą niezbędne jest wykorzystanie pewnych rozwiązań, dzięki którym możliwe jest utrzymanie określonej temperatury przez dłuższy czas. Żeby znacznie zminimalizować wymianę cieplną, jaka następuje między środowiskiem zewnętrznym a komorą, to jej ściany zrobione są z materiałów, które wyróżniają się niskim współczynnikiem przenikalności cieplnej, a zdecydowanie najczęściej są to płyty warstwowe z rdzeniem poliuretanowym, czy też styropianowym. Kluczowy element stanowią również drzwi, ponieważ to właśnie przez nie ciepło może dostawać się do wnętrza komory. Zazwyczaj w komorach chłodniczych montuje się drzwi uchylne, ale jest taka możliwość aby zamontować drzwi przesuwne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *